Chci vlastní terasu Twinson

Střešní terasy – žijte nad věcí

Střešní terasy – žijte nad věcí

Atraktivní variantou, jak si rozšířit obytný prostor nabízí ploché střechy a střešní terasy. Oáza klidu vysoko nad rušnou silnicí, výhledy do okolí, západ slunce v přímém přenosu, místo skryté před zraky sousedů či kolemjdoucích. Nejen to nabízí terasy umístěné na plochých střechách domů.

Slunci na dotek

Při budování střešní terasy je nutné počítat s tím, že bude vystavena v létě i v zimě neustálému slunečnímu záření, střídání teplot a vlhkosti. Aby terasa umístěná v úrovni střechy vydržela takové výkyvy počasí, byla pokud možno bezúdržbová a mohla dlouho sloužit bez oprav, opravdu záleží na výběru terasového materiálu. Rozhodující je proto ověřená a prověřená kvalita. Materiál by měl mít vysokou odolnost vůči UV světlu, nízkou roztažnost, barevnou stálost a rozhoduje i způsob výroby, ale i složení a bezpečnost materiálu.

Uk zka-stzeen”-terasy-Twinson_1_Low-min.jpg
„V závislosti na typu desek se hmotnost 1 m2 hotové terasy Twinson pohybuje od 20 do 35 kg. Takové zatížení vydrží každý strop, aniž by bylo nutné ho dodatečně vyztužit,“ vysvětluje Petr Klaban, technický a produktový manažer pro stavební systémy společnosti Deceuninck.

Padesát a padesát

Vyvážené složení v poměru: 50 % PVC a 50 % borovicové piliny ze dřeva pocházejícího z obnovovaných lesů (PEFC) je zárukou výborných mechanických a fyzikálních vlastností. A takový je právě kompozitní terasový systém Twinson. Díky poměru obou složek umožňuje vytvořit designově zajímavou terasu, je velmi odolný vůči zátěži a vlivům počasí, snadno se udržuje, je bezpečný a protiskluzový, nepřetěžuje stavební konstrukci a nenarušuje izolační vrstvy domu. Má také požadovanou požární odolnost a všechny nutné atesty.

Kompozit nebo také dřevoplast Twinson od výrobce Deceuninck je v nabídce ve čtyřech variantách: komorové desky Essential Terrace a Essential XL a masivní (tedy plné) desky Character Massive a Majestic Massive Pro. Všechny typy lze použít pro vybudování střešní terasy. Výběr typu, zdali komorové či masivní desky, záleží zejména na tvaru terasy.

Uk zka-stzeen”-terasy-Twinsson_3_Low-min.jpg
Povrch střešní terasy musí být protiskluzový pro zajištění maximální bezpečnosti. Toho je dosaženo díky lehce zdrsněnému povrchu a drážkám po celé délce prken. Kromě bezpečnosti tím získává i vzhled moderní a designové terasy.

2,5krát rychleji

U systému Click se Twinson jednoduše montuje na hliníkové podkladové profily s pomocí trojúhelníkových patek Triax, které je možné výškově upravit pomocí stavitelných terčů. Pod patky je doporučováno u střešních teras použít přídavné gumové ochranné podložky. Celý konstrukční systém je samonosný, kdy jednotlivé prvky není třeba kotvit k zemi, a tak nehrozí poškození izolačních vrstev střechy a je zabráněno případnému zatékání. Systém instalace samonosné střešní terasy Twinson, ač by se tak mohlo zdát, není složitý a ani zdlouhavý a to hlavně díky patentovanému Click systému, kdy se jednotlivé části konstrukce do sebe nacvakávají (proto Click). Montáž terasy Twinson pomocí systému Click je přibližně 2,5krát rychlejší než vybudování stejně velké terasy z dřevěných prken a za použití šroubů.

Twinson-Click_logo-min.jpgTwinson-Click_Low-min.jpg
Jak postavit terasu? Ideálně bez jediného šroubu. Jednoduchá a rychlá montáž je možná díky klikacímu systému Twinson Click.

V dalším článku zde se věnujeme pohledu na to, co by měl terasový materiál určený (nejen) pro střešní terasy splňovat za kritéria s důrazem na kvalitu a bezpečnost, jaké certifikáty jsou potřebné a jak je to s materiálovým složením.