Chci vlastní terasu Twinson

Střešní terasy – bezpečnost a odolnost

Střešní terasy – bezpečnost a odolnost

PVC nebo HDPE a PP? Co je PEFC a je potřebný certifikát BROOF (t1)? Chceme-li nejen designově hezkou terasu, ale i vyrobenou s ohledem na životní prostředí a také bezpečnou, věnujme těmto zkratkám a odbornějším pojmům pozornost.

Uk zka-stuecn¡-terasy-Twinson-min.jpg „Terasy umístěné na střeše budovy musí splňovat stejné požadavky na odolnost vůči působení vnějšího požáru jako střešní krytiny, zejména pokud se budova nachází v blízkosti jiných staveb. Střešní vrstvy musí zadržet zdroj požáru a poskytnout čas na evakuaci,“ upozorňuje Petr Klaban z Deceuninck.

Správná volba materiálu

Kvalita zvoleného materiálu určuje délku životnosti střešní terasy. Terasy umístěné v úrovni střech musí odolat silnému slunečnímu žáru a UV záření, ale i náhlým změnám počasí. Terasové dřevoplastové desky Twinson, jak název napovídá, jsou vyrobeny z kompozitu – 50 % tvoří PVC (polyvinylchlorid) a 50 % borovicové piliny z lesů s udržitelným hospodařením (certifikát PEFC). Technologií koextruze (koextruze je způsob zpracování dvou materiálů - vytlačování granulátu současně ze dvou extruderů do jednoho nástroje) vznikají desky se zesíleným jádrem, minimální nasákavostí a nízkou roztažností. PVC hraje ve složení materiálu důležitou roli zejména díky svým vynikajícím fyzikálním a mechanickým vlastnostem. PVC měkne až při teplotách přesahujících 80 °C, což znamená, že i za daných podmínek zůstávají prkna s podílem PVC tvrdá a odolná proti poškrábání. Zároveň mají dostatečně vysokou pružnost (MPa ≥ 2000), která zabraňuje tomu, aby desky Twinson při nízkých teplotách křehly a byly náchylné k praskání. Desky vyrobené s použitím jiných plastů, jako jsou HDPE (polyetylen s vysokou hustotou) a PP (polypropylen), takových kvalit nedosáhnou.

Mechanick -zkoucka_sk k n¡-min.png Mechanická zkouška pevnosti dřevoplastových prken, kterou si může udělat každý.

Záruka bezpečnosti

Všechny komponenty systému Twinson byly testovány ve Výzkumném ústavu stavebním (ITB, Instytut Techniki Budowlanej) a získaly certifikát BROOF (t1). Model terasy byl testován ve všech konfiguracích spolu s typickým uspořádáním střešních vrstev – s hydroizolací a tepelnou izolací. Velmi důležité také je, že terasový systém Twinson lze instalovat na střešní povrch, který má rovněž certifikát BROOF (t1) se sklonem do 20°, nikoliv pouze na nehořlavé podklady A1 (betonový podklad) se sklonem do 3°, což vyžadují některé systémy jiných výrobců. Povrch prken Twinson je navržen tak, aby zabraňoval uklouznutí za sucha i za mokra. Testy ve Výzkumném ústavu stavebním prokázaly, že hodnota protiskluznosti povrchu teras Twinson přesahuje ≥ 69, což představuje vysokou úroveň bezpečnosti.

Twinson-a-konkurenYn¡-hou¡c¡-prkna-min.png Jak obrázek dokládá, materiálové složení konkurenčních terasových prken bez certifikace, (produkt 2 a produkt 3) neodpovídá bezpečnostním požadavkům na nehořlavost. Některé mohou dokonce vzplát, což je u střešních teras zcela nežádoucí. Twinson s certifikátem BROOF (t1) ve zkoušce působení vnějšího požáru bez problému obstál.

Twinson je materiál, který nepraská, neprohýbá se, netrouchniví a je bezúdržbový. Odpadá i nutnost broušení či natírání prken. Je také kompletně recyklovatelný a výrobce, společnost Deceuninck, na něj poskytuje záruku 25 let.