Chci vlastní terasu Twinson

Je nutná údržba terasy?

Je nutná údržba terasy?

Terasy z kompozitního materiálu mají dlouhou životnost, jsou bezpečné a i z estetického hlediska zahradě a domu sluší. Další jejich nespornou výhodou je, že jsou na údržbu velmi nenáročné!

Dřevoplast, kompozit či WPC. S těmito označeními se setkáte u kategorie terasového materiálu, který v sobě kombinuje příjemný vzhled dřeva a vysokou odolnost PVC. Kompozitní materiál Twinson je velmi odolný vůči povětrnostním vlivům, netrouchniví, nepraská, nenapadají ho dřevokazné houby ani hmyz a prkna se nekroutí. Nevyžaduje ani žádné tmelení, lakování či natírání. Odpadá tak časová a finanční náročnost na údržbu terasy po celou dlouhou dobu její životnosti. Pár rad pro krásnou terasu si ale připomeneme.

Základní péče

Dřevoplastovou terasu stačí dvakrát ročně opláchnout vodou, případně použít mýdlový roztok a jemně přejet smetákem. Vyhněte se abrazivním čisticím prostředkům nebo těm, které obsahují aceton.
Jednou za rok je dobré překontrolovat pevnost uchycení prken, uvolněné lemování a povolené šrouby. Při dotahování šroubů na lištách dejte pozor na protočení šroubu, mohl by se strhnout závit. Dojde-li přeci jen k nevratnému poškození prkna, u materiálu Twinson je práce jednodušší v tom, že stačí prkno vyjmout a do spon pak nacvaknout nové. U levnějších terasových systémů bývá bohužel nutné demontovat celou terasu až k poškozenému prknu.

Odstraňování nečistot a skvrn

Na terase může docházet vlivem počasí k usazování prachu, pylu či ulpívání spadaného listí mezi drážkami a spárami prken. Na částech terasy, které nejsou kryté a v průběhu roku na ně prší a sněží, zase mohou vznikat vodní skvrny a mapy. Jde o přírodní vlivy a vodní skvrny nijak neovlivňují kvalitu terasy. Na jejich odstranění stačí, když použijeme běžné čisticí prostředky (zředěný prostředek na podlahy, mýdlový roztok), jak jsme zmínili výše. Případně použijeme vysokotlaký čistič.
Jak vyčistit terasu, když nám po grilování zůstanou na terase skvrny od kečupu, jídla, majonézy apod.? Doporučujeme skvrny odstranit do 24 hodin mýdlovým roztokem. Vlivem slunečního záření by se mohly do povrchu „zapéct“. Pokud i po umytí objevíte na terase pozůstatky odolnějších skvrn od jídla nebo opalovacího krému, řešením je použití speciálního čističe terasových desek Twinson nebo čističe Twinson O-Clean.
Skvrny způsobené chemickými přípravky (například od rozpouštědel, ředidla, acetonu, apod.) se musí vybrousit jemným brusným papírem.

Ošetření po instalaci

Po dokončení montáže nové terasy stačí případný prach a zbytky vzniklé při řezání desek ostříkat hadicí nebo nejlépe vysokotlakým čističem. Pozor dávejte při přesouvání nábytku či grilu, aby nedošlo k poškrábání prken.

Jak na škrábance

Když už dojde k poškrábání nebo potřísnění prken chemickými prostředky, jako je lepidlo, ředidlo a jiné, není potřeba si zoufat. Postižená místa nejprve navlhčete, zabráníte tím zesvětlení ošetřovaného místa. Následně použijte jemný brusný papír nebo ocelovou vlnu. Broušení provádějte ve směru drážek. Poté je potřeba odstranit prach a nečistoty – zasažené místo opláchněte vodou nebo vysokotlakým čističem.

Led a sníh

Případnou ledovku či námrazu odstraňte ideálně dřevěným, popřípadě plastovým hrablem. Kovovým náčiním (lopata, apod.) můžete povrch terasy zbytečně poškrábat a na takové poničení se záruka ze strany výrobce a dodavatele nevztahuje.

TIP:

Palubky terasového systému Twinson Majestic Massive Pro jsou potažené tenkou vrstvou polymeru (PVC), která povrch chrání před poškrábáním a skvrnami nejrůznějšího původu. Také lépe odolávají působení vnějších vlivů a ochranná vrstva zabraňuje pronikání skvrn do povrchu, takže čištění je obzvlášť jednoduché.

Terrace-Massive-Pro_-dub-kourove-sedy-min.jpgTerasa z Majestic Massive Pro s vrstvou polymeru chránící proti škrábancům a ulpívání skvrn.

Uvodni_Terrace-Massive-Pro_antik-hneda-min-(1).jpgVolba kvalitní dřevoplastové terasy vám zajistí více času na sebe.