Chci vlastní terasu Twinson

Jak postavit terasu?

Jak postavit terasu?

Terasy si získávají stále větší oblibu. Stávají se plnohodnotnou součástí rodinných domů a zahrad. Pokud přemýšlíte nad novou terasou s dlouhou životností bez nutnosti náročné údržby a s příjemným vzhledem, zvolte kompozitní materiál. Stavba takové terasy není náročná.

Výběr kvalitního a prověřeného materiálu zajistí, že vám terasa vydrží řadu let jako nová a deklarované vlastnosti dané prodejcem budou odpovídat realitě. Kompozitní terasový materiál Twinson v sobě spojuje vzhled dřeva a odolnost PVC. Twinson je ideální volbou nejen pro zastřešené či nekryté terasy u domů, na balkony, do zimních zahrad, ale i okolo bazénů, jezírek, na zahradní cestičky či schody. Systém je navržen tak, aby montáž nebyla obtížná a šetřila čas i finance.

Jak se dělá terasa

Precizní instalace je zárukou spokojenosti a dlouhé životnosti. I přesto, že je montáž terasových systémů Twinson jednoduchá a rychlá, je doporučováno spolupracovat při plánování a instalaci s certifikovanými firmami.

Podklad a nosná konstrukce

V nejlepším případě je vhodné zvolit vytvrdlý betonový podklad nebo zhutněné štěrkové lože, obojí o výšce 10 cm. Systémy Twinson umožňují pokládku i na nerovných nebo nezpevněných plochách (trávník, stará dlažba, apod.) V případě trávníku je vhodné plochu překrýt geotextilií, která zabrání pozdějšímu prorůstání mezi palubkami. Terasu lze postavit i jako plovoucí – například u střešních teras, kde by jinak kotvením k podkladu byla porušena hydroizolace a hrozilo by zatékání střechou.

Následuje volba spodní neboli nosné konstrukce. Ideální je využít doporučované speciální hliníkové profily, které umožňují rychlou a přesnou pokládku. V případě atypických řešení, jakými jsou například visuté terasy, se používají jiné kovové nebo dřevěné konstrukce, kde je dobré si dopředu ověřit jak je to s poskytovanou zárukou ze strany výrobců.

Před samotnou pokládkou nosné konstrukce je třeba rozmyslet, jak budou prkna na terase položena – jaký směrem budou spáry. Poté se hliníkové profily položí napříč a připevní k podkladu vruty. Při montáži nosné konstrukce k podkladu je potřeba pamatovat také na její sklon, aby byl zajištěn dostatečný odvod vody z terasy. Správný sklon by měl být minimálně jeden či dva stupně. K zajištění správného sklonu se používají široké podpůrné profily a podložky, které korigují ideální nasměrování sklonu terasy, a to od domu nebo od bazénu apod. Aby se terasa po obvodu nezvedala (a nezadržovala vodu) přidává se ještě jeden profil, a to 20 až 25 cm od okraje terasy.

Položení terasových prken

Máme-li nosnou konstrukci správně vyspádovanou a připevněnou k podkladu můžeme přistoupit k pokládce terasových prken. Při zkracování a montáži dřevoplastových palubek je třeba zohlednit dilataci, tj. rozpínání a smršťování materiálu vlivem působení vysokých a nízkých teplot. Dilatační a drenážní spára by měla být zachována nejen mezi samotnými prkny, ale také u zdí domů či u hran terasy. Specialisté doporučují dilatační spáru 6–8 mm v závislosti na délce použité desky.

S pokládkou terasy začínáme nejlépe od domu. Prkna se k podkladové konstrukci „nacvaknou“ pomocí skrytých plastových spon, které zajistí terase potřebnou míru pružnosti. Spony se k podkladové konstrukci upevní vruty. Poslední palubka na terase se opět zafixuje pomocí spony. Na závěr, kdy máme palubky položené, zakryjí se ještě hrany terasy zakončovacími profily.

Terasy s hliníkovou nosnou konstrukcí je možné jednoduše rozebrat. V případě, že potřebujeme vyndat jen jednu palubku, není nutné rozmontovat celou konstrukci, ale lze jednoduše vyndat jen jedno prkno třeba i ze středu terasy.

Co dát na hotovou terasu?

Na právě dokončenou terasu se nedoporučuje hned umisťovat větší předměty (rohožky, květináče, křesla, apod.). Povrch prken vlivem UV záření po nainstalování po dobu několika týdnů (zhruba jeden měsíc) světlá. Poté se tento proces „zrání“ zastaví a terasa zůstává krásná a stálobarevná po mnoho let.

A jak správně vyčistit terasu a odstranit případné nečistoty, jaké prostředky použít a jaké naopak ne, se dozvíte v jednom z dalších článků na blogu.

Deceuninck-terasa-Majestic-Massive-Pro_pred-montazi_01.jpg
Před montáží nové terasy.

DCK-montaz-terasy-01-min.jpgPodklad a nosná konstrukce terasy.

DCK-montaz-terasy-03-min.jpg
Správný sklon terasy zajistí odvod vody.

DCK-montaz-terasy-04-min.jpg
Připevnění nosné konstrukce k podkladu.

DCK-montaz-terasy-06-1-min.jpg
Přichycení spon pomocí vrutů.

DCK-montaz-terasy-07-min.jpg
Snadná pokládka palubek a zachování drenážní a dilatační spáry.

DCK-montaz-terasy-08-1-min.jpg
Zakrytí hran terasy zakončovacími profily.

Deceuninck-terasa-Majestic-Massive-Pro_03-(2).jpg
Nová terasa z Twinson Majestic Massive Pro od firmy Deceuninck.