Chci vlastní terasu Twinson

Funkcionalistický dům se třemi terasami

Funkcionalistický dům se třemi terasami

Zveme vás k návštěvě dalšího rodinného domu, který se stal domovem rodiny se dvěma syny a k posezení na jedné z venkovních teras, o které se majitelé nemusí starat.

Cesta majitelů do domu na venkově vedla z bytu v panelovém domě. Narození dvou synů rozhodlo, že život ve stísněném prostoru panelového bytu bude lepší vyměnit za prostorný rodinný dům s velkorysou zahradou. A tak se manželé pustili do klasického realizačního kolečka, kdy si vybrali pozemek, nechali zpracovat projekt a vyběhali stavební povolení. Ve stejnou dobu se však majitelům naskytla jiná příležitost, a to pořídit již postavený dům ve funkcionalistickém stylu, který se kamarád současných majitelů rozhodl prodat. Manželům se dům líbil a i přes počáteční obavy z velikosti užitné plochy o rozloze 390 m2 se rozhodli dům zakoupit a nelitují.

Skvěle využitý pozemek

Svažitý pozemek umožnil navržení dvoupodlažního domu se suterénem situovaným pod úrovní terénu. Na první pohled upoutají dva kvádry, přičemž horní je umístěn kolmo na ten spodní s výrazným přesahem na straně do zahrady, který tak přirozeně vytvořil zastřešení první terasy, která navazuje na jídelnu. Spodní kvádr domu zase vymezuje sjezd do garáže.

016_low-min.JPGDům je obklopen velkou zahradou a zelení. Díky velikosti pozemku mají majitelé zajištěno soukromí. Z hlavní obytné části domu je dobře vidět na bazén s přilehlou terasou.

V suterénu domu se nachází relaxační část se saunou a přilehlou odpočinkovou místností, která slouží i pro setkávání s přáteli. Odtud je mimochodem také přímý vstup na druhou, menší terasu, která je skryta pod úrovní terénu a je ideální pro grilování, protože je ze tří stran kryta proti větru.

010_low-min.JPG
Stavba teras Twinson byla úkolem montážní firmy. Ta z tohoto kompozitního materiálu důmyslně vytvořila i obklad nízké zídky, která slouží i jako lavička nebo místo pro piknik.

Na prostorné zahradě má své místo i krytý bazén, který lemuje další terasa. Na všechny tři terasy si majitelé nechali položit kompozitní materiál Twinson. Ten se vyznačuje dlouhou životností, vysokou odolností a bezpečností. Ta je potřeba zejména v okolí bazénu, kdy povrch prken Twinson neklouže, nehrozí zadření třísky a spolehlivě odolává působení vlhka a vlivům počasí. Kompozit Twinson díky svému složení z padesáti procent dřeva a padesáti procent PVC netrouchniví, není potřeba ho nijak brousit či natírat a je tak velmi nenáročný na údržbu. To majitelé uvítali, mají tak více času na své syny a další aktivity.

015_low-min.JPG
Jak vyčistit terasu, tak s tím se majitelé nemusí příliš zabývat. Zvolený terasový systém Twinson je extrémně odolný vůči skvrnám a poškrábání a vyniká dlouhou životností.

Interiér se spoustou denního světla

Za vstupními dveřmi v přízemí se nachází předsíň s úložnými prostory, tedy velkými vestavěnými skříněmi a botníky. Předsíň navazuje na halu nezatíženou nábytkem a odtud se vchází do dalších místností. Předěl mezi vstupním prostorem a obytnou částí tvoří velké prosklené posuvné dveře. Hlavní část přízemí tvoří obývací pokoj propojený s kuchyňským koutem a jídelnou s přímým vstupem na zmiňovanou první venkovní terasu. Velkorysý prostor a nerušený výhledy do zahrady umocňují velkoformátová okna. Obyvatelé tak mají bezprostřední kontakt s uklidňující zelení.

032_low-min.JPGK zařízení svého domu majitelé přistoupili v duchu svěžího minimalismu. Vstupní části domu dominuje výrazný motiv tapety.

V přízemní části domu se nachází ještě pokoj pro hosty s vlastní koupelnou. Pokoj se dá využít i jako pracovna. Dále samostatné WC a prádelna. Ve druhém nadzemním podlaží má své místo klidová zóna se dvěma dětskými pokoji, ložnicí a oddělené WC a koupelna.

029_low-min.JPG
Při realizaci interiéru byly použity i výrazné barvy. Jednoduché linie akcentují prvky v syté červené barvě, kterou usměrňují odstíny šedé a bílé. Majitelé se rozhodli i pro kombinaci různých materiálů, například jídelní stůl z masivního dřeva je odlehčen plastovými židlemi.


026_low-min.JPG
Pohled do obývacího pokoje a dál do zahrady přes velkoformátová okna.

 

Vizitka
Místo: Jihomoravský kraj
Architekt: Tomáš Vymětal z architektonického ateliéru S.A.M. Brno
Plocha domu: 390 m2
Materiál: terasový kompozit Twinson Essential Terrace
Barva: vlašský ořech