Chci vlastní terasu Twinson

Další výhoda dřevoplastu

Další výhoda dřevoplastu

S materiálovými a estetickými přednostmi terasového kompozitu Twinson jsme vás již seznámili v jiných článcích na blogu. Podívejme se však také na to, jak obstojí při testování z pohledu hořlavosti.

K terase již neodmyslitelně patří grilování a oslavy. Kromě ohně a žáru z grilu mohou být potenciálním nebezpečím také venkovní zahradní topidla, nebo i jiné zdroje. Je proto nezbytné, aby kompozit splňoval i kritéria ochrany proti požáru.

Terasový systém Character Massive

Varianta terasového kompozitu Twinson s označením Character Massive s masivními deskami bez komor, které se dobře tvarují, byl podroben zkoušce působení vnějšího požáru BROOF (t1), ve které bez problému obstál. Je tak zcela bezpečnou a dobrou volbou materiálu na podlahu teras, plochých střech rodinných domů (i výrobních prostor dle daných specifikací) nebo balkonů. Jde o jeden z mála kompozitů vhodných na střešní terasy, který tuto certifikaci má.
 


Twinson-Terrace-Massive_8_Low-min.jpg

Požadujte od výrobců terasových systémů certifikáty dokládající ověřenou vysokou kvalitu a odolnost.

Jak testování probíhá

Zkouška chování střech při působení vnějšího požáru se řídí podle původně evropské klasifikační normy ČSN EN 13501-5 z roku 2006. Tato norma udává přesný postup testování, kdy se zapálí dřevitá vlna (600 g) v drátěném koši a během hoření i po spálení vlny se podle daných kritérií hodnotí, jaké poškození povrchu střešního pláště bylo způsobeno. Nesmí například dojít k hoření, doutnání nebo odpadávání žádné části střechy.


logo-broof-t1_1542027209-(5)-min.jpg

Průběh zkoušky odolnosti proti působení vnějšího požáru v klasifikaci BROOF (t1). Character Massive bez problému prošel.

 

Terasový systém Character Massive kromě toho, že odolá působení požáru, je bezpečný i z hlediska protiskluznosti (R10/11) – zdrsněný povrch zabraňuje uklouznutí a proto se hodí i k bazénům. Dále je odolný vůči dřevokazným houbám a hmyzu či působení počasí (v létě sluneční žár a v zimě mráz). Vyznačuje se také vysokou pevností a nosností – 1400 kg/m2. Dlouhou životnost dokládá i poskytovaná záruka na materiál, a to 25 let.


Twinson_Terrace_Massive_7_Low-min.JPG

Palubky Character Massive lze použít z obou stran. Jedna strana je drážkovaná a druhá má povrch kartáčovaný. Oba povrchy jsou bezpečné i proti uklouznutí.